Centre DAU

PSICOLOGIA- NUTRICIÓ i DIETÈTICA – LOGOPÈDIA – DIFICULTATS D'APRENENTATGE

Trastorn per dèficit d’atenció: reflexions

1 comentari

Comencem pel començament…

Què és el TDAH? Estem parlant d’un trastorn per dèficit d’atenció que es pot presentar amb o sense hiperactivitat.

I què pot comportar? Dificultats de relació amb la família, en la interacció social, problemes de comportament, baix rendiment escolar, malestar emocional en l’infant, acompanyat de baixa autoestima, entre d’altres.

No, no és una malaltia inventada. No hi ha intenció de crear nous trastorns, ni de medicalitzar més del necessari. Hi ha la intenció de delimitar, reconèixer i posar nom a les dificultats que algunes persones tenen amb la finalitat de donar una resposta adaptada a les mateixes.

No tots tenim TDAH. Es tracta d’un conjunt de símptomes que han d’estar presents per tal de poder-ho diagnosticar. No cal crear cap alarma, amb algun dels símptomes aïllats no tenim aquest trastorn. Hi ha uns criteris diagnòstics clars i unificats, fins al moment exclusivament clínics, per tal de reconèixer el trastorn en els casos que es dóna.

La clau està en que actuem tots plegats: infants, família, escola i professionals clínics (psicòlegs i psiquiatres).

No reconèixer l’existència de la malaltia no ajuda. Imaginem una persona que té anèmia, no ens faríem anàlisis en primer lloc per detectar-la i després saber com l’hem de tractar? Algú no voldria fer-se aquests anàlisis, no volem saber què tenim? És millor continuar actuant com si res? La detecció és el primer pas.

Drets d’imatge: Lluna, una gran artista.

A vegades sento: “Ara se’n diagnostiquen més perquè està de moda”. Els professionals no entenem de modes. S’han de diagnosticar els casos que existeixen, simplement. Estem parlant aproximadament d’un 5% dels infants. I actualment tenim millors diagnòstics perquè tenim millors mitjans, a més per sort, és un àmbit en que es continua estudiant i avançant dia a dia. Com deia, un bon diagnòstic ens serveix per saber com actuar. No puc entendre cap altre interès que aquest, sobre-diagnosticar no beneficia a ningú.

“Una vegada diagnosticat estarà marcat per a tota la vida i ja no en podrem treure res de bo”. Justament al contrari. En la majoria dels casos estem parlant de nens i nenes intel·ligents amb una energia que simplement s’ha de saber canalitzar i aprofitar de la manera més adequada.

Quin és el major risc per a aquests infants? No tenir una bona adaptació. Ens agradi o no, totes les persones ens hem d’adaptar a l’entorn on vivim, hem d’encaixar. Ells també, tenint present que tenen majors dificultats per seguir el ritme a l’escola ens hem d’esforçar ja que sabem que hi ha un risc molt superior que no acabin els estudis. Però amb seguiment és possible que arribin fins on es proposin. Entra aquí també en joc un element molt afectat en aquests infants com és la seva autoestima.

L’adolescència també és una altra etapa on cal fer un bon seguiment per evitar conductes de risc, no desitjables. No s’hi val a badar. Són aquests moments claus on hem d’actuar.

I quin és el seu tractament? Tenim present que és un trastorn neurobiològic. Per tant, la combinació de la psicofarmacologia ben controlada, més la intervenció psicològica cognitiu – conductual en l’infant, psicopedagogia en l’aprenentatge i al centre educatiu, suport a la família. No hi ha més secret que el treball en equip de tots els implicats, és un gran esforç, segurament més que en altres casos, però amb constància obtindrem grans millores.

Aquest és el tractament amb més evidències científiques que hi ha, estem tenint bons resultats però no hi ha miracles, no hi ha receptes màgiques, hi ha esforç i treball per a millorar cada dia.

Per aquells que no l’hagueu vist, us deixo l’enllaç del reportatge d’ahir del 30 minuts “Un toc d’atenció”, nosaltres continuarem treballant amb aquestes petites “cues de sargantana“.

 

 

Autor: centredau

Centre de Psicologia i Salut

One thought on “Trastorn per dèficit d’atenció: reflexions

  1. Retroenllaç: Hiperactivitat… Quina n’és la causa? | Centre DAU

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s